Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Pd2-f4 !!

.

Een kleine gebeurtenis.
Op de clubavond van 9 maart j.l. stond ik belangstellend te kijken naar de stelling van twee spelers welke spelers al heel lang lid zijn van onze club (zelfs een recent 25-jarig jubileum).
Voor mijn ogen zag ik gezet worden Pd2-f4. Zag ik dat nu goed? Maar voor de ervaren spelers was dat klaarblijkelijk een volkomen natuurlijke zet. Het denken over de stelling ging ging onverminderd en geconcentreerd door.

Grotere gebeurtenissen
in die week waren natuurlijke de winst van onze twee teams in de KNSB competitie:
Purmerend 2: een mooie overwinning met 5,5-2,5 tegen HWP-Haarlem 3 goed voor een derde plaats in KNSB Klasse 4D,
Purmerend 1: een mooie overwinning met 7-3 tegen eveneens HWP-Haarlem 1 goed voor ook een derde plaats in KNSB Klasse 1A.

Purmerend 1 (MP 10, BP 40,5) komt in de laatste twee ronden  uit tegen de nummers 1 Waagtoren (MP 11 BP 40) en 2 Leidsch Schaakgenootschap (LSG) (MP 10 BP 41). Indien ons team beide clubs verslaat dan is de kans groot dat ons team zal promoveren naar de Meesterklasse, tenzij Caissa 1 (op de vierde plaats met eveneens MP 10 maar met “slechts” BP 37,5) ons inhaalt indien dat team ook beide laatste ronden met hoge cijfers wint. Voor de stand in NHSB klasse 1A kijk hier.
Dit gaat in ieder geval heel spannend worden!

Een vermeldenswaardige gebeurtenis.
Na 21 ronden Keizer competitie blijkt dat er spelers zijn die alle 21, 20 of 19 ronden hebben gespeeld.
Topscore met 21 gespeelde partijen is Jan Poland. Een levende reclame voor het schaakspel: je kan schaken tot ver gevorderde leeftijd. Een waardig opvolger van Gerrit Honing die ook altijd koploper was in aantallen gespeelde Keizer ronden.
Maar andere leeftijden komen ook aan bod: 20 ronden gespeeld door Peter Kniestedt. 19 ronden door Barrie Romijn en Geert van der Wal.

Terug naar de kleine gebeurtenis Pd2-f4:
Na enkele ogenblikken was het duidelijk voor mij dat hier een onreglementaire zet was uitgevoerd, Maar wat te doen? Zouden de spelers er achter komen. Kon ik de spelers storen met een opmerking over deze zet? Maar de spelers bleven geconcentreerd verder nadenken.
De situatie veranderde toen een speler van een naastliggend bord ook keek en zich, fris van de lever, liet ontvallen dat die paardzet toch wel heel bijzonder was.  Na enkele seconden kwamen de beide ervaren spelers tot de conclusie dat hier iets niet klopte en werd de zet vervangen door de zet Pd2-f3; dat zag er reglementair een stuk beter uit.

Maar hoe zit het nu in deze situatie?
Klaarblijkelijk hebben de opstellers van het FIDE reglement deze situatie voorzien en hierin voorzien. En dat reglement is ook van toepassing op de partijen in onze club zoals op onze website aangegeven wordt, zie hier.
FIDE Artikel 12.7 is helemaal te lezen op de kleine gebeurtenis. Als namelijk iemand een onregelmatigheid waarneemt dan mag hij/zij alleen de arbiter daarop attenderen. Dus klaarblijkelijk mogen de spelers door die iemand niet daarop geattendeerd worden!

Bij strikte toepassing van dit artikel is het dus zo dat onze geachte wedstrijdleider, die ook dikwijls meespeelt met de competities, de kans loopt om weer eens aangesproken te worden om regelend te komen optreden in een onregelmatige situatie.
Deze kleine gebeurtenis laat zien dat een fris van de lever opmerking de situatie geheel op kan lossen: de onregelmatigheid werd door beide spelers opgeheven en Bert-Jan  hoefde niet gestoord te worden!

 

Ter info FIDE-regel art. 12.7

Als iemand een onregelmatigheid waarneemt dan mag hij/zij alleen de arbiter
daarop attenderen. Spelers van andere partijen mogen niet praten over of zich
bemoeien met een partij. Toeschouwers mogen zich niet bemoeien met een
partij. De arbiter kan overtreders hiervan uit het spelersgebied wegsturen.

 

.

Delen