Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Partij-impressies bij Bakkum N1-Purmerend N1

.

Een kort verslag over de wedstrijd in de NHSB Klasse 2B gespeeld op 28 januari 2020 te Castricum verscheen eerder op deze website, zie eerder verslag.

In dit verslag geven enkele spelers een impressie van hun partij.

Bord 1 Pieter Hopman-Henk van der Eng 1-0
Ik kreeg de doorschuif variant van de Caro-Kann op het bord en er ontstond een scherp gevecht.
Mijn tegenstander Henk van der Eng speelde geconcentreerd en wist dreigingen te creëren middels een pionoffer. Echter toen hij eenmaal de sterkste voortzetting miste kon ik veilig rokeren en zijn koning uitroken.

Bord 2 Pim Hoff-Frank van de Velpen ½ – ½
Standaard remise van mij tegen speler met lagere rating. Hij gooit de boel dicht en ik moet tijd gebruiken om er door te komen. Na zo’n 30 zetten sta ik iets beter maar heb te weinig tijd voor de eindfase. Dat geintje heeft me al veel Elo-punten gekost, zowel intern als extern. Ik zie maar één oplossing: scherpere openingen!

Bord 3 Arno Buijten-Fons Vermeulen 1-0
Met wit kreeg ik het Wolgagambiet (1.d4 Pf6, 2.c4 c5, 3.d5 b5) voorgeschoteld. Dit leent zich prima om met wit lekker aan dat gambiet-pionnetje te blijven hangen.
Zwart krijgt dan lekker spel en enige nauwkeurigheid met wit is geboden. Maar als de storm geluwd is komt de vrije a-pion tot leven met de diagramstelling als resultaat: 1-0.

Bord 4 Arno Schlosser-Romayn Brandsma ½ – ½

Bord 5 Rob van Someren-Peter Siekerman-Rob 1-0
In het Londen systeem verwachtte mijn tegenstander wellicht een rustige partij maar kwam van een koude kermis thuis toen ik hem met g4 en h4 direct naar de strot vloog. Zijn witte Loper dreigde ingesloten te raken en toen hij met h5 een vluchtveld maakt sloeg ik de Loper eraf en vernielde zijn pionnenstructuur.
Daarna was het eigenlijk een kwestie van op de zwakke pionnen drukken die ik een voor een van het bord snoepte. Tegenstander zette nog even een soort van aanval op maar die was eenvoudig te pareren door wat stukken te ruilen. Toen even later de Dames geforceerd werden geruild gaf hij op.

Bord 6 Han Kemperink-Vladimir Bartels 0 – 1

Bord 7 Ton de Veij-Gren Noteboom 1-0
Na vreselijk gestuntel van mij in de opening verloor ik al snel mijn e-pion en dacht dat het door de aanval van zwart al snel afgelopen zou zijn.
Maar ik kon mijn koning veilig posteren op f1 en kwam daarna met enkele prima zetten terug in de partij.
Na het geblunder van mijn kant, was het nu de beurt aan mijn tegenstander. Hij was de draad ineens volledig kwijt en toen was het heel snel gebeurd.
Een partij om snel te vergeten.
Ook hier was denk ik onderschatting weer mijn grootste fout.

Bord 8 Jacob Bleijendaal-Kees Kerkdijk ½ – ½
Bakkum: daar heb ik in een kinderkolonie nog eens zes weken doorgebracht om vetgemest te worden. De eerste dag werd je geleerd om je bed op te maken, dus de motivatie was groot om dat te leren want niemand anders zou dat doen!
Schaakclub Bakkum maar wel gevestigd in Castricum. Dat komt natuurlijk omdat men verhuist is. Voorheen zou men in een schuur gespeeld hebben. Daarvan heeft Bert-Jan Melchers een prachtige sfeerfoto gemaakt toen ons zesde team daar in 2015 een wedstrijd tegen Bakkum speelde, zie prachtige sfeerfoto.
De wedstrijd werd nu in het in 2019 gebouwde Wijk- en Biljartcentrum te Castricum gespeeld. Bij binnenkomst een imposant gezicht die circa 6 biljart tafels en allemaal in gebruik door de biljartvereniging WIK (Willen Is Kunnen). En dat is nog maar één van de vijf(!!!) biljartverenigingen die gebruik maken van de biljartfaciliteit.
Op de website van het Wijkcentrum is een leuke pagina te zien die gaat over de aanbouw van het pand, zie Nieuwbouw . Zie ook nog de foto’s van vrijwilligers die werken aan het interieur van het Wijkgebouw: sc-bakkum-heeft-een-nieuw-onderkomen.
Ik keek voor aanvang van onze wedstrijd mee met een onderlinge biljart wedstrijd: uiteraard twee spelers. Maar ook nog een scheidsrechter die nauwgezet toekeek en het aantal caramboles telde. Bij beëindigen van de beurt gaf de scheidsrechter het resultaat door aan de notulist. Hij schreef beurtnummer, aantal caramboles in die beurt op en werkte daarna met een muis het scorebord (flatscreen) voor die tafel bij. Dus al met al vier biljarters per tafel die plezier hadden.
Er worden door de club ook wedstrijden tegen andere clubs gespeeld waarbij het aantal tafels waaraan gespeeld wordt kan variëren. Hoe dat precies zat kon ik niet verder vragen: onze wedstrijd ging beginnen in de kleinere zaal.

Een knus zaaltje om te spelen.
In de ruimte wordt ook de schilderkunst beoefend afgaande op de schilderijen en twee kasten waarop de naam van Mieke Rozing voorkomt die de Workshops Schilderen geeft.
Naast me zat Ton die, omdat hij met wit speelde, natuurlijk de Van Geet opening speelde (1. Pc3). Na een tijdje keek ik nog eens op zijn bord en zag dat zijn stelling behoorlijk gekneveld was door zijn tegenstander. Nog een witte geisoleerde pion op d2 en op d3, geheel volgens de leer van Nimzowitsch, een zwart paard dat de ontwikkeling van wit’s stukken danig belemmerde. Ton’s koning had al moeten uitwijken naar f1. Lc1 nog lang niet ontwikkeld laat staan Ta1 en Th1.
Was dan eindelijk door Gren Noteboom (uit dezelfde familie als de veel te vroeg gestorven (21 jaar aan longontsteking bij een uitwedstrijd in Londen 1932) vroegere sterke schaker Daniel Noteboom?????) de weerlegging gevonden van die vermaledijde opening die Ton altijd speelt en waarmee hij meestal goed weg komt?? Geen wonder dat hij de partij niet publiceert!!!! Met bovendien een afleidingsmanoeuvre: gestuntel! 

Mijn eigen partij was enerverend. Spijtig genoeg miste ik een aantal malen de kans om beslissend in het voordeel te komen. Dat zag ik uiteraard pas later in de Fritz-analyse, maar ik had er al een vermoeden van tijdens de partij. Het leek of ik weer een beginner was. Misschien onder invloed van de schilderijen die in de speelzaal hingen en die goed bedoeld maar toch het werk van beginnelingen waren. Maar goed, Rembrandt is ook als beginneling begonnen. En ook Carlsen zal in het begin ook wel eens een stuk hebben in laten staan. Maar de zetten 13. …..Dh4 en 15. Dh5 zag ik geheel over het hoofd.
Uiteindelijk accepteerde ik remise.  In veel slechtere, wellicht verloren, stelling omdat Jacob ten onrechte van mening was dat de ophanden zijnde opmars van mijn pionnen op de koningsvleugel dodelijk voor hem zou zijn.
Toch maar de partij laten zien. Kijkt u mee?

Spelimpressie achteraf: De donderdag daarop (30 januari 2020) een bekerwedstrijd tegen Bert-Jan. Ook daar verzuimde ik (ook al) de overgang naar een duidelijk gewonnen pionnen-eindspel nadat BJ uitstekend zijn stelling verdedigde. In het daaropvolgende toreneindspel kwam ik wel beter te staan dank zij een goede koningsstelling met wel één pion minder. Uiteindelijk won ik voornamelijk omdat BJ in tijdnood kwam zodat hij mijns inziens ergens (er werd niet meer genoteerd want beiden hadden we minder als vijf minuten bedenktijd over) de weg naar remise miste. Echt weer een partij waarvoor ik waar (een spannende partij) kreeg voor mijn lidmaatschapscontributie.
Maar positief is toch dat ik in deze week, ondanks het missen van hele goede kansen, 1,5 uit 2 haalde. Dus kan je nagaan wat ik haal indien in vorm en niet geplaagd door huiselijke besognes!

.

Delen