Categorieën
Vandaag :Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

NHSB Klasse 2C Purmerend 3 – Krommenie 2 4-4

.

Op donderdag 8 maart 2018 werd de wedstrijd Purmerend 3-Krommenie 2 verspeeld. De uitslag werd 4-4 waarmee we niet ontevreden zijn.

Zoals uit de stand blijkt zal óf Krommenie óf ZSC Saende kampioen worden. Tegen beide kampioenskandidaten hebben we een gelijkspel uit het vuur gesleept.
In de laatste ronde is voor ons wellicht nog de derde plaats bereikbaar op voorwaarde dat we met grote cijfers van Volendam winnen zodat we De Waagtoren in bordpunten vóór blijven.

1e team ook volgend seizoen in 1e klasse“. Zo keek het eerst team tegen het seizoen 2017/18 aan. Het derde team hanteert de slogan: Nog een keer in NHSB klasse 2C? Volgend jaar moeten we echt promoveren naar NHSB Klasse 1!@@#@!!!!

Traditiegetrouw volgen hieronder de partij-impressies van de spelers:

               Stand in NHSB klasse 2C met nog één ronde te gaan.

bord 1 Simon van der Woude – Ton de Veij 0-1
Tot de 19e zet was de stand gelijk, al vond ik wel dat Simon van der Woude met d4, c4 en e3 wel de partij passief opzette. Na mijn 10. …, h6 en 12. …, g5 maakte ik aanstalten om zijn koningsstelling onder vuur te nemen. Toen hij zijn goede witveldige loper op h5 posteerde en bij de volgende zet mijn paard pakte ging het snel bergafwaarts met wit.

Ik begon me op de damevleugel te roeren door pion c4 onder vuur te nemen waarna hij in behoorlijke tijdnood kwam.

Na mijn pionopmars 25 …, d5 kon ik doorstoten naar d4, waarna hij op de 31e zet in een kansloze stelling ook nog zijn dame weggaf.

bord 2 Rik Slaman – Peter Alberts
Ik had mijzelf voorbereid op een Franse partij maar ik kreeg een andere tegenstander dan ik had ingecalculeerd. Normaal gesproken baal ik dan maar Peter speelde ook keurig Frans. Toch moest ik op de derde zet al aardig wat tijd investeren. Ik begon aan mijzelf te twijfelen.. Ga ik voor een klassieke doorschuifvariant of ga ik hier voor het Milner Berry Gambiet? Ik koos voor het laatste. Het Milner Berry Gambiet is een variant die ik graag met zowel wit als zwart speel maar ik ben me er van bewust dat er een remise variant in zit voor zwart. Als wit dat ontwijkt komt zwart lekkerder te staan. Als zwart er niet voor gaat komt er vuurwerk op het bord met leuk spel voor zowel wit als zwart. Peter is een tegenstander waarbij een remise geen schande is maar gelukkig had Peter ook zin in een leuke scherpe variant.

Door het gambietje had ik een pion minder maar ter compensatie wat ontwikkelingsvoorsprong. Op een gegeven moment rokeerde zwart lang terwijl mijn stukken juist op de dame vleugel gericht stonden. Misschien stond de koning zelfs beter op e8. Door de open lijnen naar de koning toe moest zwart in de verdediging terwijl ik met ontwikkelingszetjes een aanval opbouwde. Op een gegeven moment won ik een kwaliteit. Als zwart dit niet toe had gelaten moest hij constant rekening houden met aftrekschaakjes. Toch had ik er volgens Shredder meer uit kunnen halen in plaats van dat ik het kwaliteitje pakte. Alleen ook na het winnen van de kwaliteit bleef de druk op de stelling van zwart daar. Echt een directe winst kon ik alleen niet vinden. Afwikkelen naar een eindspel was ook riskant. Ik had weliswaar halverwege de partij een kwaliteit gewonnen maar de geofferde pion in de opening had ik nog niet teruggezien. Daarom besloot ik om zoveel mogelijks stukken op het bord te houden en om de druk verder op te bouwen. Door een tactisch trucje kwam de a-lijn open waardoor er dame winst in kwam voor wit.

Het was een leuke pot waarin het spel van wit makkelijk leek maar waar zwart het op creatieve wijze het lang genoeg moeilijk maakte. Ik was uiteindelijk opgelucht met de overwinning. Niet heel veel later stond het 4-4. Een prima resultaat tegen de koploper.

bord 3 Jan Schol – Kees Kerkdijk 1-0
Jan Schol bleek bij Stork Amsterdam gewerkt te hebben, een oud-collega van Henk Breeuwsma. Omdat ik ook bij Stork gewerkt heb werd het een wedstrijd tussen twee oud-Storkianen.  Mijn kantoor was een aantal jaren gevestigd op het terrein van Stork Amsterdam, mooi gelegen aan het IJ tegenover het CS. Vorig jaar bezocht ik het terrein wegens een Flamengo concours. Dit concours werd gehouden in dezelfde hal waar vroeger Door Stork sterilisatoren, homogenisatoren e.d. werden geproduceerd.
Jan Schol blijkt ook twee octrooien op het gebied van homogenisatoren op zijn naam te hebben staan. De formulering en indiening van de octrooiaanvragen is toendertijd (rond 2001) door een medewerker van mij verzorgd. Dus bijna zou ik Jan Schol rond 2001 gesproken hebben over zijn uitvinding. De wereld is klein. Voor zijn uitvindingen, zie de octrooischriften WO 02/04105 A1, NL 1018487 C respectievelijk EP 1 273 340 B1.

Een interessante partij met een opening die een kruising was tussen Nimzo-Indisch, Meraner en Hollands met een echte stonewall c6-d5-e6-f5. Ik had wel mijn loper van de zwarte velden afgeruild tegen een paard, maar wit had zijn loper op de zwarte velden nog. Maar de zwakte op mijn zwarte velden kon of werd niet uitgebuit worden.

Wit had steeds licht voordeel tot zet 26 toen ik een kwaliteit aanbood met als compensatie twee pionnen waaronder een pion op g3, een soort angel in de koningsstelling. Jan weigerde de kwaliteit en ik kreeg licht voordeel. Maar ondanks dat het dringen was op de velden g1-h1-g2-h2 begon Jan de h-lijn te bezetten en maakte aanstalten om de zware stukken te tripleren op de h-lijn.  Vooralsnog bleven de kansen gelijk maar op de 33e zet blunderde ik waardoor mat in drie mogelijk werd. Opgegeven: it is all in the game!!

Toch een leuke partij gespeeld met een heleboel leermomenten, vooral als je naderhand Fritz er op los laat.

En 4-4 tegen de koplopers van onze klasse is geen gek resultaat. We zien naar uit naar de wedstrijd Krommenie-ZSC Saende waarin de beslissing zal vallen welke club zich kampioen van klasse 2C mag noemen.

bord 4 Luc Preeker – Cees Grootjen 0-1
Luc Preeker speelde een aanvalspartij zoals we van hem gewend zijn maar zijn tegenstander, in een Siciliaanse Verdediging, sloeg de aanval af en won een stuk, waarna onze crack opgaf.
Na afloop waren we, d.w.z. Luc en Kees (die ook door een rampzet verloor) dat het aan de tafel lag waaraan wij beiden zaten. De tafel trok ongetwijfeld negatieve aardstralen aan die met name de Purmerenders verleidden tot slechte zetten. Dus het lag echt niet aan ons!!!
Maar alle gekheid op een stokje. Luc, Rik en Paul hebben nu de topscore van 75% in ons team. Nu even een sprint maken tegen Volendam in de laatste ronde!! “Het laatste rondje” om het met André Hazes te zeggen!!

bord 5 Anneke Schol-Grin – Frank van der Moolen 1-0
Ik had het genoegen tegen de enige dame van Krommenie aan te treden.
Met de zwarte stukken ging me dat echter helemaal niet goed af. Ik speelde een opening die ik nog niet eerder op het bord had gehad. Nu doe ik dat vaker, maar nu kwam ik erg passief te staan.
Eigenlijk kwam ik geen moment in de partij. Reële ideeën had ik niet. Ik kon alleen maar ‘nutteloze’ zetten doen.
Het leek desondanks lange tijd of er weinig aan de hand was, maar tenslotte wist Anneke toch een slecht gepositioneerde pion van mij onder vuur te nemen. Met het overmeesteren daarvan was de verdediging doorbroken en was het vrij snel over en uit.
Van mij zeker geen goede partij.
Nou, dan de laatste wedstrijd tegen Volendam maar weer eens een lekkere partij winnen, zoals Rob ook al voorstelt.

bord 6 Rob Hählen – Ronald Kraakman remise
In mijn partij gaat het tot en met zet 15 gelijk op, een licht plusje voor mij volgens Fritz 16.
Even daarvoor heb ik mijn tegenstander uitgelokt om een aanval op mijn rokadestelling in te zetten, maar ik had ingeschat dat ik makkelijk kon verdedigen. Door het accent op de aanval te leggen zou zijn koning in het midden blijven, wat mij compensatie geeft.
Mijn 16e zet (f4) is de basis van mijn verdedigingsplan, maar ik heb overzien dat dat veld e3 voor zijn paard weggeeft. Zijn 16. …, Pg4 dreigt mat en 17. …, Pe3 levert kwaliteitswinst op vanwege een vork op mijn dame en toren. Fritz geeft zwart na de kwaliteitswinst een plus. Kennelijk overziet mijn tegenstander ook iets want hij geeft een schaak met de loper op e3 en ontneemt zo dat veld voor zijn paard.
Door te rokeren versmaadt hij vervolgens nog een kans en staat het weer gelijk. Ik had gezien dat ik met Dxh7 een goede verdedigingsmogelijkheid had. Toen ik een grote afruil in de stelling bracht leek het me, met niet al te veel tijd meer op de klok, een goed moment om een tactisch remiseaanbod te plaatsen (maar wel zonder overleg, ik was al lang blij met een blauw oog te kunnen ontsnappen…). Mijn tegenstander nam dat aan, hij was nog gefrustreerd over de gemiste kwaliteitswinst.

Weer is het me niet gelukt in de externe competitie een partij te winnen. Dat moet dan maar tegen Volendam gebeuren, al is dit op te schrijven natuurlijk de Goden verzoeken.
Als ik naar de scoringspercentages van ons team kijk dan is duidelijk dat Frank en ik met resp. 20% en 30% duidelijk uit vorm zijn. Zouden we beiden af en toe een halfje meer gescoord hebben dat zouden we nu kampioenskansen gehad hebben.

bord 7 Robbin Neeft –  Serkan Milli (invaller) remise
Serkan bracht het eerste halve punt binnen ondanks dat hij in een eindspel met ongelijke lopers en twee min-pionnen terecht kwam. Maar de pionnenstructuur en zijn centraal gepositioneerde koning waren toch voldoende voor remise. Compliment voor Serkan.

bord 8 Ties Wijnen (invaller) – Ko Scheurer   1-0
Ik wilde niet weer verliezen, dus ben voorzichtig begonnen met nuttige ontwikkelingszetten.
Mijn opponent probeerde een aanval op mijn koningsvleugel, die op niets uitliep. Ik snoepte hem een pion af. Een remise aanbod heb ik geweigerd.
Daarna won ik een pion aan de andere kant van het bord met solide spel.
Ik kreeg er steeds meer zin aan. Vervolgens ging hij forceren, waarna ik materiaal won zodat hij gedesillusioneerd opgaf.
Het was een manier van spelen van mijn kant zoals ik doorgaans niet gewend ben, maar leverde wel de volle buit op.

Tot besluit:
1) Allereerst dank aan de invallers voor hun goede prestatie.
2) Ook dank aan Cor Groot die als scheidsrechter optrad!!
3) Aan de hand van de Elo-rating van de spelers is nagegaan wat de statistisch verwachte uitslag is: 4,2-3,8. Dus afgerond komt men op 4-4 hetgeen ook de gerealiseerde uitslag geworden is.

.

Delen