Categorieën
Vandaag :
♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Scholenschaak 2023

Het kon en mocht weer, SCHOLENSCHAAK!

2020 was de laatste keer dat het scholenschaak werd gespeeld. 2 jaar kon het niet door gaan vanwege de corona, maar dit jaar lukt het gelukkig weer.

De animo voor het scholenschaak is dit jaar beduidend minder. Voorgaande edities was het toernooi altijd volledig volgeboekt met 24 teams van 4 personen, vaak stonden er dan ook nog eens teams op de reservelijst.

Hoe anders is het dit jaar.

Dit jaar zitten we aan 12 teams, op het laatste moment vielen er nog twee teams van de 14 inschrijvingen af.

Speelt corona hierin nog een rol? Kan het zijn dat we vorig jaar al best ver waren met de organisatie maar het toen toch hebben moeten afblazen omdat er weer vanuit de overheid een lockdown (de laatste) werd opgelegd. Dan moet je helaas veel kinderen teleurstellen. Navraag levert tot nu toe weinig reacties op, niet anders dan dit jaar moeten we overslaan. Het blijft dus voor ons nog gissen.

Maar dat je ook met 12 teams een heel leuk toernooi kan hebben werd vrijdag 3 februari zeker bewezen. De ruim 50 kinderen (enkele teams met reserve spelers) waren allemaal zeer gemotiveerd en enthousiast.

Volgens het Zwitsers paringsysteem zijn er vier ronden gespeeld, de eindstand was bepalend voor de groepsindeling voor de vierkampen op de finaleavond, komende vrijdag 10 februari.

Er is zichtbaar veel aandacht besteed aan schaken op de scholen. Aan de ingespannen “koppies” kon je merken dat het voor veel kinderen best wel spannend is om deel te nemen aan een groot schaaktoernooi. Dan moet je de eer van je school gaan verdedigen, en dat speelt dan ook zeker mee en maakt het extra spannend. Het blijft het een prachtig evenement om de jeugd op deze manier kennis te laten maken met het schaken.

Bij de partijen heerste er diepe concentratie, er was rust in de zaal maar de spanning spatte er van af.

Een team bleef deze avond ongeslagen, Het Baken uit Purmerend. Met 8 wedstrijdpunten en 12,5 bordpunten. Zij worden op de voet gevolgd door De Koningsspil uit Oosthuizen. Deze teams strijden volgende week om de titel scholenschaakkampioen 2023 en voor een deelnamebewijs voor het Noord Hollands scholenschaakkampioenschap wat op zaterdag 25 maart wordt gehouden. Een poule die de hele regio goed vertegenwoordigd.

De andere teams spelen in de groepen B en C eveneens in vierkampen en kunnen dan winnaar worden van deze poules.

Allemaal nog een week flink oefenen en tot volgende week

Delen