♔ niets op de agenda
Vandaag jeugd:
Vandaag niets op de jeugdagenda

Het Baken Waterlands scholenschaakkampioen 2023

Het 1e team van het Baken uit Purmerend is na een bloedstollend scholenschaaktoernooi voor basisscholen kampioen van Waterland 2023 geworden.

Na “een Corona gat van” twee jaar neemt Het Baken deze fel begeerde titel over van de Jozefschool uit Volendam, de winnaar van 2020.

De poule-indeling was een week eerder in de voorronden bepaald en samen met Koningsspil uit Oosthuizen, Blauwe Ster uit Monnickendam en KC Willem Eggert uit Purmerend werd de strijd aangebonden in poule A voor het Waterlands kampioenschap en in de poules B en C voor de overwinning in deze poules. Alle teams begonnen weer met een blanco score begonnen, de uitslagen van een week eerder telde niet meer mee.

In poule A won in de eerste ronde Het Baken royaal van KC Willem Eggert. Het Koningsspil had het heel wat moeilijker tegen de Blauwe ster en won met het kleinst mogelijke verschil met 2,5-1,5. In de tweede ronde waren de teams van Het Baken en Koningsspil aan elkaar gekoppeld, en na een spannende strijd werden de degens gekruist en eindigde het onderlinge treffen in 2-2. De Blauwe ster won ruim van KC Willem Eggert. Vol spanning ging de derde ronde na een korte pauze van start. In theorie konden er nog drie teams kampioen worden. Koningsspil wist de laatste ronde met 4-0 te winnen van KC Willem Eggert. De druk werd flink opgevoerd voor het Baken maar zij konden opgelucht adem halen toen de overwinning op Blauwe Ster met 2,5-1,5 werd binnen gehaald. Maar was dat genoeg voor het kampioenschap, dat was de grote vraag.

Kijkend naar de eindstand van de reguliere ronden was er op ieder vlak gelijkheid. Gelijke overwinningen, gelijke bordpunten en een gelijk resultaat in het onderlinge treffen. Dat betekende dus een barrage. Zoals vastgelegd in het toernooi reglement betekende dat de eerste drie bordspelers een snelschaakpartij moesten spelen met 3 minuten bedenktijd p.p.p.p.

Deze werd uiteindelijk gewonnen met 3-0 door Het Baken. Dus toch wel een groot verschil zal de lezer denken maar de werkelijkheid was zeker anders. Spannende partijen met wisselende winstkansen waarbij bepalend was dat Het Baken over de meeste rust beschikte in de tijdsdruk en mede dankzij deze rust de kampioenstrofee in ontvangst mocht nemen.

In poule B gingen de bekers voor de 1e en 2e prijs naar Koningsspil 2 en Trifolium 4, in poule C naar Weidevogels 1 en Het Baken 2

Voor alle deelnemers was er een herinneringsmedaille.

Zo werd er weer een mooi toernooi afgesloten, met dank aan alle vrijwilligers.

Op zaterdag 25 maart mogen de deelnemers van Poule A deelnemen aan het Noord Hollands scholenschaakkampioenschap. Daar wordt naast het kampioenschap van Noord Holland ook gestreden voor een deelnamebewijs voor het Nederlandse scholenschaakkampioenschappen. Veel succes